De evolutie van televisiekijken: van lineaire TV tot streamingdiensten

Op 2 oktober 1951 was de eerste landelijke TV uitzending in Nederland. 1 “programma”, zwart wit en een afstandsbediening was er nog niet. Er is in 71 jaar behoorlijk wat veranderd. Terwijl we vroeger afhankelijk waren van lineaire televisiekanalen, hebben streamingdiensten vandaag de dag de manier waarop we TV kijken aanzienlijk veranderd. Laten we eens dieper ingaan op deze verschuiving en ontdekken hoe de manier waarop we televisie kijken in de loop der jaren is veranderd.

 

Lineaire televisie - kijken wat er wordt uitgezonden

Vroeger was lineaire televisie de heersende vorm van entertainment. Gezinnen verzamelden zich rond de buis op specifieke tijdstippen om populaire programma's en nieuwsuitzendingen te bekijken.

 

Deze lineaire programmering bood een gemeenschappelijke ervaring, waarbij mensen samen keken en de volgende dag bij de koffieautomaat over de nieuwste aflevering spraken. Er was iets magisch aan weten dat miljoenen andere mensen tegelijkertijd dezelfde show zagen.

 

Hoewel lineaire televisie nog steeds bestaat en populair is voor live evenementen en nieuwsuitzendingen, heeft het zeker terrein verloren aan streamingdiensten.

 

Streamingdiensten – kijken wil jij wilt, wanneer het jou uitkomt

Maar met de komst van het internet en technologische vooruitgang begonnen streamingdiensten op te duiken. Plotseling hadden kijkers toegang tot een overvloed aan content die ze op hun eigen voorwaarden konden bekijken. Netflix was een van de pioniers op dit gebied en bood een nieuw concept aan: binge-watching. In plaats van wekelijks te wachten op nieuwe afleveringen, konden kijkers nu een heel seizoen in één keer bekijken. Dit opende de deur naar een geheel nieuwe manier van televisiekijken.

 

Vandaag de dag zijn streamingdiensten zoals Netflix, YouTube, Prime Video en Disney+ niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook Nederlandse contentaanbieders zoals NLZIET, NPO Start, Ziggo GO TV en Videoland staan tot je beschikking. Ze bieden een enorm scala aan series, films en documentaires, beschikbaar op elk gewenst moment en op elk apparaat met een internetverbinding. Kijkers hebben nu de vrijheid om te kiezen wat ze willen kijken, wanneer ze dat willen, en ze kunnen zelfs complete seizoenen van favoriete shows achter elkaar bekijken. Dit heeft geleid tot een verschuiving in de manier waarop we TV-kijken.

Android TV - toekomstbestendig

Er zijn meerdere platformen in de markt. Zo heeft Samsung heeft hun eigen Tizen, Hisense heeft VidaaU en LG hun eigen WebOS. Deze platformen worden alleen door het merk zelf gebruikt. Het nadeel is dat apps specifiek voor dat platform moeten worden ontwikkeld. Gevolg is dat je vaak ziet de dat nieuwe apps of updates niet meer te installeren zijn. Erg vervelend als je TV pas 2 jaar oud is.

 

Nokia kiest er voor om Android TV te gebruiken als platform. Dit platform wordt onder anderen ook gebruikt door Sony en Philips maar daarnaast ook nog op andere apparaten zoals Android boxen. Het voordeel van een dergelijk universeel platform is dat het aantal gebruikers zeer hoog is. Dit zorgt er voor dat een ontwikkelaar er baat bij heeft om hiervoor een app uit te brengen en deze ook langer te ondersteunen.

 

Meer over de voordelen van Android TV lees je hier

Onze TV Toppers

Onze blog berichten

[H3] - Article title

Posted by name

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.

[H3] - Article title

Posted by name

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.

[H3] - Article title

Posted by name

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text.